Analys av appar

Skogsmulle & Naturboken
 
Länk till appen hittar du här
 
Riktar sig till barn mellan 4-6 år
 
 
När jag sökte runt bland de olika apparna som finns för barn så hade jag siktet inställt på en app som riktade in sig främst på naturvetenskap. Och detta efter att ha läst i Walldén Hillerströms avhandling från 2020 att det framkommit i en studie av Skolverket 2013 att man främst använde sig av appar som skulle utveckla intresse för matematik, språk och skriftspråk. Där stod det att det var mindre vanligt att man valde appar som skulle främja intresset för naturvetenskap och teknik. 
 
 
Appen jag valt har väldigt fina bilder och färger som gör att man blir nyfiken kring vad som ska hända. Hela idén kring appen är att barnen ska lära sig om allemansrätten.
 
"Genom att blanda kunskap och information med utevistelse, fantasi och lek kan spelet inspirera till ökad utevistelse i den egna närmiljön"
 
(Friluftsfrämjandet)
 
Först ser man en karta. På kartan kan man zooma in på olika områden. Sedan kan man trycka på små cirklar med symboler på djur. När man trycker på en djursymbol så hörs en röst som berättar fakta om tex fåglar.
 
 
 
Därefter så kommer en fråga ( "Vad gör fågeln ledsen?" ) där barnen får se olika bilder med fågeln . Tex fågel och ett tuggumi. Trycker man på den bilden så berättar rösten att tuggummi kan vara farligt för fåglar då det kan fastna i halsen. Då blir det en grön ram runt bilderna som påståendet är rätt. Röd ram blir det kring bilden som påståendet är fel. I fågelns fall har vi bilden med fågeln och en mask. Där säger berättaren att fåglar gillar maskar. Och detta är ju då inget som gör fågeln ledsen.
 
 
Därefter kommer en ny fråga " Hur vill fågeln bo tror du? ". Här får man alternativ att trycka på precis som i föregående exempel. Därefter kommer en ny bild upp där det står att man ska göra ett eget fågelbo. Berättaren ger förslag på vad man kan använda sig av och uppmanar sedan barnen att fota sitt verk.
 
 
 
Jag motiverar mitt val med stöd av läroplanen där det står att förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla  
  • intresse för berättelser, bilder och texter i olika medier, såväl digitala som andra, samt sin förmåga att använda sig av, tolka, ifrågasätta och samtala om dessa,
(Lpfö18, s.14)
 
Den här appen kan man sitta med flera barn samtidigt vilket gör att det finns en möjlighet till att diskutera tillsammans och reflektera över frågor som uppkommer under spelets gång.
 
  • förståelse för samband i naturen och för naturens olika kretslopp samt för hur människor, natur och samhälle påverkar varandra,
  • förståelse för naturvetenskap, kunskaper om växter och djur samt enkla kemiska processer och fysikaliska fenomen,
  • förmåga att utforska, beskriva med olika uttrycksformer, ställa frågor om och samtala om naturvetenskap och teknik,
(Lpfö18, s.14)
 
I appen får barnen mycket fakta berättat för sig och även vad som är rätt och fel för djur och natur.
 
  • förmåga att bygga, skapa och konstruera med hjälp av olika tekniker, material och redskap
(Lpfö18, s.14)
 
Detta är något som barnen uppmanas att göra i flera olika delar i spelet. Tex när rösten i spelet säger att barnen ska bygga ett eget fågelbo eller en egen myrstack för att sedan fota.
 
  • får använda digitala verktyg på ett sätt som stimulerar utveckling och lärande.
(Lpfö18, s.15)
 
Det är något som jag tycker att appen verkligen gör på ett lekfullt och roligt sätt. Den lockar barnen att utforska och prova på saker både genom appen men också genom att göra dessa utanför appen och sedan för att använda appen till dokumentation.
 
 
 
 
 
 
 
 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: